Basis communicatie

Het jonge paard leert de mens vertrouwen en hoe te reageren op lichaamstaal en andere hulpen van de trainer.

Stap 1: grondwerk

We starten met stelling en buiging, gebruikmakend van de kaptoom. In de eerste stap leert het paard ook met de achterbenen richting het zwaartepunt te treden en het begin van de zijgangen. Het doel van deze stap is om de communicatie tussen paard en trainer verder te ontwikkelen en het paard voor te bereiden op de volgende stappen.

Stap 2: longeren

In het longeren leert het paard te reageren op lichaamstaal, en de hulpen van stem, longeerlijn en zweep op afstand. Het paard leert zichzelf te dragen, met minder hulp van de trainer.

Stap 3: inrijden

Het paard went aan een ruiter op zijn rug en leert de hulpen van de ruiter.

Stap 4: de cirkel

Het paard leert buigen in overeenstemming met de grootte van de cirkel en kan met behulp van de zijgangen perfect in balans gebracht worden op de cirkel.

Stap 5: schouderbinnenwaarts

In schouderbinnenwaarts leert het paard het binnenachterbeen buigen en belasten, waardoor deze sterker en elastischer wordt.

Stap 6: travers

In de travers leert het paard het buitenachterbeen buigen en en belasten, waardoor deze sterker en elastischer wordt.

Stap 7: rechtrichten

Door symmetrisch te trainen wordt het paard beide kanten even soepel en sterk.

Stap 8: vormen van de bovenlijn

Het paard leert zijn rug omhoog brengen en kan de ruiter dragen met spieren die ontwikkelen en sterker worden in alle gangen.

Stap 9: piaffe en verzameling

Het paard leert meer gewicht te dragen met zijn achterbenen.

Stap 10: pirouette en carré

Het paard leert het buitenbeen in de richting van (een steeds kleiner wordende) cirkel te brengen totdat het paard een pirouette kan draaien.

Stap 11: vliegende wissel

Controle over de schouders en de heupen van het paard in alle gangen zal leiden tot een vliegende wissel in galop door het veranderen van de positie van de heupen van het paard.

Stap 12: passage

Het paard ontwikkelt een swingende rug gecombineerd met een opwaartse afzet van de achterbenen, zonder de draagkracht van de achterbenen te verliezen.

Stap 13: levade en schoolhalt

Het paard ontwikkelt zich zodat hij 100 procent van zijn gewicht op zijn achterbenen kan dragen in deze oefening.

Stap 14: terre à terre

Het paard beweegt naar voren vanuit de levade door zijn voorbenen neer te zetten en een sprong te maken met beide achterbenen tegelijkertijd, gevolgd door de volgende levade.

Stap 15: schoolsprongen

De schoolsprongen vereisen de grootste krachtinspanning van de achterbenen. Het paard maakt een of meerdere sprongen, gevolgd door een landing op de achterbenen.

Stap 16: capriool

De kroon op Academische Rijkunst.