Het Ridderschap van de Academische Rijkunst geeft ruiters die zich verbonden voelen met de academische rijkunst, de mogelijkheid om examens af te leggen om hun vaardigheden te tonen via diverse proeven op verschillende niveaus. Door het afleggen van de proeven kan men squire, ridder en uiteindelijk meester binnen het ridderschap in de academische rijkunst worden.

Het ridderschap is een organisatie van gepassioneerde paarden mensen die dezelfde fundamentele principes aanhangen: een ethisch en biomechanisch correcte training van ruiter en paard. Het is een internationale organisatie die de oude klassieke rijkunst onderzoekt en overbrengt aan de ruiters van deze tijd. Altijd met het idee van een ethisch verantwoorde mens-paard relatie in het achterhoofd. De leden beschouwen het ridderschap als een brainpool om oude en nieuwe informatie te delen en te onderzoeken.

Posities en proeven

Voorafgaande een grondwerk/longe en/of squireproef

Het niveau van de proeven wordt jaarlijks (tijdens de Summer Academy) geëvalueerd. Vaak worden er aanpassingen gedaan of wordt de moeilijkheidsgraad omhoog geschroefd. Het is daarom verstandig om bij een van de actieve leden van het Ridderschap te trainen voorafgaande een proef. Om een grondwerk/longe of squireproef te mogen starten is het verplicht dat je een aanbeveling hebt van een actief lid van het Ridderschap. Voor Nederland vind je de actieve leden op deze site (iedereen die squireniveau of hoger heeft) en op de site van het Ridderschap. De uitzondering hierop is als je uitsluitend bij Bent Branderup zelf hebt getraind, dan zal Bent zelf de aanbeveling doen.

Hieronder staan de twee toegangstesten in korte vorm weergegeven. Voor de precieze choreografieën en overige statuten van het Ridderschap kun je kijken op de website van het Ridderschap. Als je de grondwerk longe test én de squiretest succesvol afgelegd hebt mag je toetreden. Hiervoor betaal je eenmalig een toetreed fee. Voor alle actuele voorwaarden overleg met je instructeur.

De Grondwerk en Longeproef

Voorafgaand aan het afleggen van de gereden squireproef is het verplicht om de grondwerk en longeproef af te leggen. Aan de longeerlijn toont de trainer dat hij/zij het paard heeft opgeleid in een basistraining die overeenkomt met het gedachtegoed van de academische rijkunst. Op kaptoom met enkele longe toont de trainer in stap allereerst het Academische Grondwerk: Dit volgens de choreochrafie van de squireproef: halt met een schouderbinnenwaarts en travers gewichtsverplaatsing, diagonalen, travers, schouderbinnenwaarts, appuyement, 1/2 werkpirouette, renvers door de hoek, verzameling en verruiming in de zijgangen, en schoolhalt op beide handen. Daarna toont de trainer aan de longe een paard in een correcte zelfhouding in de progressieve overhangen stap-halt-stap, stap-draf-stap, draf-galop-draf en in de niet-progressieve overgang draf-halt-draf. Tevens toont de trainer travers en lichte schouderbinnenwaarts aan de longe.

De Squireproef

De squireproef is het zogenaamde ‘toetredingsexamen’ tot het ridderschap. De squireproef is een proef op de hulpgeving en communicatie tussen ruiter en paard. In stap en draf toont de combinatie de zijgangen met een correcte buiging, voorwaarts-neerwaarts en een ondertredend achterbeen. Daarnaast wordt op beide handen in galop aangesprongen op de volte.

Categorieën: Informatie

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *